Рецепт: японський бавовняний чізкейк

За смаком цей чізкейк дуже повітряний, помірно солодкий і вершковий.


Покроково рецепт здається важкуватим. Це не так, просто є багато дрібничок, які треба врахувати. Найголовніша з них — розібратися з температурними режимами. У крайньому разі він може потріскатися зверху, але на смак це не вплине. Цей у мене трохи тріснув. Перед цим два — ні. Я не засмучуюся. З таким же змінним успіхом я готую меренговий рулет. Але не здаюся)

Продукти:
250 г вершкового сиру
60 г вершкового масла
100 г молока
6 яєць
40 г борошна
40 г кукурудзяного крохмалю
150 г цукру
1,5 ч. л. ванілі або екстракту
15 мл лимонного соку
1/3 ч. л. оцту
Дрібка солі

1. Мінімум за годину дістати всі інгредієнти з холодильника. Відразу відокремити білки від жовтків. У холодному вигляді це зробити легше. Накрийте жовтки плівкою від завітрювання. 
2. У цей час можна зважити всі інгредієнти і приготувати форму. У мене діаметр форми 22 см. Краще брати не роз'ємну. Якщо у вас роз'ємна (як у мене), оберніть низ фольгою, щоб не протікала. Далі треба змастити форму вершковим маслом. Після цього вирізаємо з пергаменту коло потрібного діаметру і приклеюємо його до форми. Тепер вирізаємо смужку-бортик (він має бути вище форми на 4-5 см) і точно так же приклеїти до масла.  Усередині пергамент виходить не змазаний — все правильно!
3. Готуємо парову баню. Ставимо каструлю з водою на вогонь, нагріваємо не до сильного кипіння, а до бульбашок. Зверху встановлюємо миску. У миску складаємо сир, масло, молоко. Нікуди не йдемо, мішаємо весь час до однорідної консистенції. Не перегрівайте: змішалося і готово!
4. Прибираємо з вогню, охолоджуємо. Маса повинна бути трохи тепла. По одному вводимо всі жовтки.
5. Додаємо сік лимона і ваніль
6. Разом просіюємо борошно і крохмаль. Додаємо в наше тісто, вимішуємо. 
7. Включити грітися духовку на 160С.
8. Включити кип'ятити чайник з водою
9. Тепер готуємо парову баню всередині духовки: ставимо глибоке деко, кладемо на дно паперовий рушник.
10. Збити білки. Спочатку додаємо оцет і сіль і збиваємо до стану «пивної піни», потім — цукор і збиваємо до стійких піків. Це коли перевертаєш миску над головою і з неї нічого не падає Існують й інші способи, цей найдобріший
11. Далі треба частинами акуратно ввести білки в основну масу. 
12. Вилити тісто у форму. Форму ставимо на деко з рушником, наливаємо окріп на деко на висоту 1/3 чизкейка. Все акуратно відправляємо в духовку. Висота розташування дека посередині духовки. 
13. Випікати: спочатку 30 хвилин при 160С, потім — 50 хвилин при 145С. Увесь цей час дверцята не відкривати! Тепер вимкнути духовку і відкрити дверцята на 10 хвилин. Потім вийняти деко з водою, а чізкейк знову повернути в духовку, ставим на решітку на 20 хвилин. Тепер дістати і залишити при кімнатній температурі ще на 20 хвилин.
14. Акуратно дістати з форми. Накрити зверху рукою і швидко перевернути чізкейк на неї. Зняти пергамент і перекинути на тарілку.
15. Прикрасити пудрою, фруктами, ягодами. Нам подобається з чимось кислуватим.
16. Можна їсти одразу. Він буде як ніжне суфле. А можна залишити стабілізуватися в холодильнику, чізкейк стане більш щільним

Все! Намагалася розповісти про японський чізкейк не по-японськи. Сподіваюсь, вийшло.